Ki ne hallotta volna már akár a háziorvosától, akár a televízióból, hogy a mértékletes borfogyasztás senkinek sem árt, sőt! Az utóbbi 20 év kutatási tapasztalatai szerint naponta 1,5-3 dl bor elfogyasztása 25-40%-kal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának valószínűségét. Néhány tudós szerint a nőknek 1-2 dl is elég lehet a megelőzéshez. A mértékletes alkoholfogyasztás az érfalvédő HDL-koleszterin szintjének növelésén keresztül váltja ki jótékony hatását. Az alkoholtól független antioxidáns hatású anyagok pedig a szintén káros LDL-koleszterin oxidációjának folyamatát, a fogszuvasodást és még a napfény káros hatását is akadályozzák.

Az antioxidáns tulajdonságú anyagok főleg a szőlő héjában találhatók, ígyhát nem meglepő, hogy a legjobb antioxidáns tulajdonsággal azok a vörös borok rendelkeznek, amelyek hosszú macerációval (amikor a leszüretelt, ledarált szőlőt a préselés előtt hosszabb ideig állni hagyják a saját levében) készültek. Ilyenek pl. a Kékfrankos, a Cabernet sauvignon, a Merlot, a Kékoportó és a Pinot Noir szőlők, és a belőlük készült, legalább három fajta bor háziasításával előállított Egri Bikavér.

Állatkísérletekkel még daganatmegelőző hatásokat is kimutattak. Különböző megfigyelések arra is engednek következtetni, hogy a borral a gyomorba került alkohol és az általa keletkező gyomorsavtöbblet – étellel nem túlterhelt gyomor esetén – akár a vérhast, a szalmonellát és a hepatitis-A-t is elpusztíthatja.

A friss mustot nagyon sokan kedvelik, azonban a diétázóknak, cukorbetegeknek és a testsúlyukra vigyázóknak szem előtt kell tartaniuk annak esetenként igen magas cukortartalmát (akár 23 mustfok), amely jelentős vércukorszint-emelkedést okozhat, nem beszélve a nagymennyiségű kalória-felvételről.

Az édes-savanyú ízeket kedvelők itala lehet a forrásban levő bor, népi nyelven murci, amely jó étvágyat csinál, viszont a benne lévő szén-dioxid miatt felgyorsul az alkohol-felszívódás és emiatt könnyedén be lehet csípni tőle.

A kierjedt bor vízből, savakból, némi cukorból, cukormentes extraktból, etilalkoholból, glicerinből és ásványi anyagokból áll. Ez az elegy étvágy- és emésztést javító hatású. A csersav a szőlő héjából kerül a borba, melynek íze nyálkahártya összehúzó hatásán alapul. A helyi klíma miatt az egri szőlők cukortartalma fokozatosan növekszik, az értékes savak lassabban bomlanak. A bor általában 10-13% alkoholt tartalmaz. Ez a mennyiség segíti a gyomorsav-elválasztást, serkenti az emésztést, így gyomorsavtúltengésben, gyomorfekélyben szenvedők esetében nem ajánlott fogyasztása.

EGERBEN IS VÁRJUK SZERETETTEL

Minaret Apartman