Egyedülálló, látogatható barlanglakás

A Bükkalja jellegzetes látnivalói a riolittufába vájt barlanglakások, melyek legnagyobb számban Szomolyán fordulnak elő. Az egyik szomolyai barlanglakás felújítva, egykori bútorzattal berendezve tájházként üzemel, ahol bepillantást nyerhetünk a „barlanglakók” mindennapjaiba.

A Tájház látogatása

A szomolyai Tájháznak otthont adó barlangot az 1800-as években vájták ki a riolittufából, és egészen az 1980-as évek elejéig laktak benne. A 2000-es évek közepén, az alaposan felújított barlanglakásban alakították ki az egyedülálló tájházat. Konkrét nyitvatartási ideje nincsen, de a gondnok a barlanglakás melletti házban él, és egy csengő segítségével kihívva, ha otthon van, szívesen bemutatja a tájházat és a hajdani lakók szikár életét.

Tájház gyönyörűen rendben van tartva, fehéren ragyognak frissen meszelt falai, pirosan virítanak a muskátlik a tornácon. A meglehetősen nagy barlanglakásos tájház tulajdonképpen két pincelakás egymás mellett, oldalukon egy istállónak használt helyiséggel. A barlanglakások beosztása, tagolása lényegében a falusi házak beosztását követte, és bútorzatuk is megegyezett többé-kevésbé azokéival.

A barlanglakásokat régebben nemcsak a szegények lakták, tehetősebbek is költöztek a biztonságosabbnak vélt tufába vájt otthonokba. A XX. században azonban már inkább a faluban építettek maguknak házat az emberek, a barlanglakásokba egyre inkább romák költöztek, ill. az idősebb falusiak maradtak csak ott. Az utóbbi évtizedekben már a romákat is kiköltöztették az egészségtelen barlangokból, a barlanglakások többsége szép csendben pusztul a Bükkalján.

Tájház csinos kis udvarán egy fedeles, fúrt kutat láthatunk, mindkét lakás bútorzata a környékbeli barlanglakásokból származik, hűen mutatja be az itt élők dolgos, meglehetősen sivár mindennapjait. A lakásokban újjáépítették a kemencéket, az egyiket csak helyre kellett állítani, a másikba viszont egy jóval kisebbet raktak. A kemence szabadkéményes, egy ún. masinát szereltek bele, melynek a csövét a falba vágott járatba tették, így a szabadkéményen áramlott ki a füst. A sütés-főzés mellett a füstölés is megoldódott.

A bútorok mellett különböző használati tárgyakat is bőséggel láthatunk, melyek nemcsak a barlanglakások, hanem az egész Bükkalja lakóira jellemzőek voltak. A Tájháztól kissé feljebb egy egyedülálló, de már erősen pusztulásnak indult emeletes barlanglakást is felfedezhetünk.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Szomolya, Toldi u. 29.

Telefon: +36 49 526 000 (polgármesteri hivatal, munkaidőben)

Nyitva tartás: Hivatalos nyitvatartási idő nincsen, a tájház csengőjét nyomva, a szomszéd házban lakó gondnokot hívjuk, aki bemutatja a barlanglakást.

Belépő: nincs, adományt elfogadnak.

Megközelítés: A templom mögött induló Hunyadi úton a 35. szám alatti Cseresznyés Vendégfogadónál indul jobbra egy keskeny út, mely a Tájházhoz vezet. Autóval érdemes a templomnál vagy a Hunyadi úton megállni.

EGERBEN IS VÁRJUK SZERETETTEL

Minaret Apartman