A szomolyai fekete cseresznye (Prunus avium) alapvető jellemzői: kicsi, szív alakú, majdnem fekete, mézédes, rövid a szára, és húsa mindent megfog, amihez hozzáér. Kifényesítve pedig olyan, mint a tükör, meg is nézhetjük magunkat benne.

Szomolya a Bükkalján, Eger, Mezőkövesd és Noszvaj közelében fekszik. A környéken jellemző vulkáni kőzet, a riolittufával kevert enyhén lúgos kémhatású talaj, a levegő és a napsütéses órák száma együtt teremt olyan egyedülálló feltételeket, melyeknek köszönhetően ez a cseresznye csak itt terem meg.

A szomolyai fekete cseresznye fája középerős növekedésű, sűrű ágrendszerű, gömb alakú koronát nevel. Az ősi faj direkt termő, betegségekkel szemben ellenálló. A gyümölcs teljesen bio, hiszen a fa semmilyen vegyszeres kezelést nem igényel. A cseresznyelégy nem támadja meg. Magról vagy az idősebb fa sarjáról lehet szaporítani, 4-5 éves korában fordul termőre, majd évről évre egyre több gyümölcsöt hoz. Egy 80 éves fán akár 3 mázsa gyümölcs is megterem. Metszeni is csak eleinte kell, később a szüret során letört ágak maguktól megoldják a feladatot.

Itt meg kell jegyezni, hogy az ősi faj visszanemesítését az 1970-es években kísérletezték ki az Érdi Fajnemesítő Állomáson. Mára 16 nemesített változata létezik, melyek mindegyike viseli a „szomolyai” jelzőt, és nagyjából a gyümölcs eredeti tulajdonságait is. Amit nem sikerült megismételni, az a nagyon rövid, 2-3 cm-es szár. A faiskolákban is ezek a nemesített fajták kaphatók, melyek nem annyira érzékenyek a talajra, és bárhol telepíthetők, ahol a korai (június eleje) érésnek megfelelőek az éghajlati feltételek.

Szomolyán viszont az eredeti, ősi faj él. A gyümölcs gyorsan beérik, nagy koncentrációban tartalmaz flavonoidokat. Antibakteriális, májvédő, hámosító hatású, gátolja a fogszuvasodát, serkenti az emésztést. Középvastag héja miatt jól szállítható. Fagyasztásra is nagyon jó, mert felolvadás után is megőrzi intenzív ízét és színét. Ez utóbbi miatt ételszínezékként is használják.

A helyiek mindenféle módon felhasználják: aszalják, rétest sütnek, lekvárt főznek (magas szárazanyag-tartalma miatt cukor sem kell bele), pálinka és bor is készül belőle. A polgármester találmányával, a cseresznyés májas hurkával tavaly megnyerték az Abádszalóki Böllérversenyt.

A fekete cseresznye Szomolya címerében is a fő helyre került: ő a „korona”.

EGERBEN IS VÁRJUK SZERETETTEL

Minaret Apartman