Anépszerű és kedvelt kirándulóhely a Bükk Hegység lábánál, Szilvásvárad határában, Egertől 25 kilométerre található. A Völgyet az Egererdő Erdészeti Zrt. kezeli, a természetvédelmi szempontokat pedig a Bükki Nemzeti Park érvényesíti.

A középhegységi jellegű völgy a 19. században, Szilvásvárad lakóinak akkori megélhetése, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetése után kapta a nevét. A Szalajka-patak forrásai szélsőséges vízjárású, tipikus karsztforrások. A Szalajka-forrás egy rövid szakaszon bejárható cseppkőbarlangból tör a felszínre.

A völgy fő vízforrásában, a Szalajka-patakban vadon él a sebes pisztráng, mely messze földön híres kiváló minőségéről és finom ízéről. Az itt nevelkedő halakból készült füstölt és sült pisztráng a legnevesebb éttermek étlapjairól köszön vissza. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng.

A Völgy vadregényes növényzetéből az erdőtársulások közel felét a gyertyános-tölgyesek, harmadát pedig bükkösök teszik ki. A kirándulások során az ég felé magasodó kocsányos és csertölgyek árnyékában is megpihenhet a figyelmes erdőjáró.

Ha víz, akkor a Völgy kapcsán a Fátyol-vízesés is kiemelendő, hiszen Európa egyik legszebb természeti képződménye. Ezeket és az alant felsorolt látnivalókat Magyarország legkedveltebb kisvasútjáról, az 1908 óta zakatoló szilvásváradi erdei vasútról is megtekinthetik a látogatók.

Látnivalók

Szalajka-forrás, Szikla-forrás, Szalajka-patak , Gloriette-tisztás, Istállós-kői-barlang, Vadbemutatókert, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, Pisztrángos-tavak, Szabadtéri erdei foglalkoztató, Szabadtéri Erdei Múzeum, Fátyol-vízesés, Tanösvények, Múzeumok.

Aktív időtöltés

Ha Szilvásvárad és Szalajka-völgy, akkor a túrázás az első dolog, ami az emberek eszébe jut. A Szalajka-völgyet egyedül is élmény bebarangolni, de párban, családdal vagy barátok társaságában, autóval, vagy gyalogosan is felejthetetlen órákat, napokat tölthet el az idelátogató. A Völgy tetemes része kerékpárral is bejárható a mintegy 200 kilométernyi vadregényes kerékpárúton. Az Egererdő Zrt. teljes területének közel 80%-án vadgazdálkodási tevékenység folyik. Elsősorban vaddisznóra, gímszarvasra, őzre és muflonra vadászhatnak a látogatók.