Megosztás

Cseresznyevirágzás Ünnepe

Aszomolyai rövidszárú fekete cseresznye világszerte híres gyümölcs. A településen ötödik alkalommal rendezik meg a Cseresznyevirágzás Ünnepét 2020. április 11-én, szombaton Szomolya rendezvényterén. Gasztronómiai és szórakoztató programok mellett lesz futóverseny és hamisítatlan falusi termékek.

Községünkben, Szomolyán újra éledt egy egyesület és gondolt egy nagyot. Az Önkormányzattal karöltve megrendezték 2016. április 16.-án, szombaton az I. Cseresznyevirágzás Ünnepét Szomolyán.
Futóverseny, Gyalogtúra, Disznótoros ételek kóstolása, Falutúra, Bortúra, kézművesek várták a helyieket és a hozzánk látogatókat. Elől járóban sok tipp született a résztvevők számáról, de a program minden elképzelésünket felülmúlta. Szerencsére a nap is nekünk kedvezett, mivel szépen sütött egész végig, az eső pedig nem tudott megérkezni hozzánk.
A futóversenyünkön sokan vettek részt, kicsik és nagyok, még egy babakocsival futó anyukát is láthattunk. A legidősebb futónk hamarosan 60 x lesz és mégis „behúzta” a kísérő tűzoltó autónkat a célba.
A gasztronómiai rész károsultja egy közel 190 kg-os disznó volt, aki vérét, húsát és szalonnáját adta a nap sikeréért. Az önkormányzatunk vásárolta, a képviselők és segítőik dolgozták fel, a hivatal dolgozóival, akik még kemencében sült szomolyai cseresznyés rétest is kínáltak.
Természetesen településünkön a borászok is a büszkeségeink. Két borászunk a nap folyamán, míg 5 borászunk a bortúra alatt kínálták legjobb itókájukat.
Falutúra keretében a falu jegyzője bemutatta nevezetességeinket az érdeklődőknek.
És természetesen a Rece Hagyományőrző Egyesület és a Legényegylet sem maradhatott ki dalaikkal, nótáikkal.
A gyerekeket játszóház és csibesimogató várta. Nagy sikert aratott a pontosan erre a napra időzített kiscsibéknek tojásból való kikelésének látványa, valamint az egy napos, néhány órás csibék simogatása kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Összességében egy szép napot tudhatunk magunk mögött.
Mint a szervezésben is résztvevő egyesületi tag valamint önkormányzati képviselő is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a rendezvényünk sikerében közreműködött.
A teljesség igénye nélkül: Tesco, Coop, Bene Krisztián, Bene Csaba, Egyesület aktív tagjai, Önkormányzatunk, Polgármesterünk, hivatali dolgozók, közmunkások, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc, Csámpai Károly, Jordán Marcsi és csapata, Rece Hagyományőrző Egyesület, Legényegylet, kézművesek, Szomolyai Önkéntes Polgárőr Egyesület, Szomolyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Pető Nyomda Mezőkövesd.
És végül de nem utolsó sorban a vendégeink. (Amennyiben valakit kihagytam volna, elnézést kérek.)