DEMJÉN KINCSE: A FÁTYOL-BARLANG TITKA

Réges-régen, egy egészen más időben nemcsak emberek éltek a Földön. Suhanó léptű tündérek, kétembernyi szálfa lovagok, tűzlehelő sárkányok, sötétségbe csábult mágusok járták a sűrű erdőket. Valaha olyan rengeteg rejtette errefele is a dombokat és völgyeket, hogy akinek nem volt feltétlenül muszáj, messzire elkerülte a tájat.

A feketeszívű mocsári mágus, Mákony azonban épp itt szövögette ádáz terveit a rengeteg-közepi barlangja mélyén, hogy agyaras és szárnyas fenevadjaival mindörökre leigázza a szomszéd Abos király aranybirodalmát. A bokrok aljának rejtekein koboldok húzódtak meg. Egyetlen, ám annál nagyobb kincsük egy varázserejű bűvige-gyűjtemény, az Akaratok Könyve volt, ami bármely vágyat, óhajt, még ha úgy feketéllet, mint lápi béka nyelve, valóra váltott.

Mákony mágus minden áron meg akarta kaparintani. Szörnyserege elől a koboldok királya, Kálmos a könyvet a bőrzekéje alá dugva egyenest Abos király váráig inalt. Az aranybirodalom jóságos feje védelmet ígért, és legjobb vitézeit küldte Mákony ellen, élükön az óriás-pallosú Demjén lovaggal. A kardos bajnok maga mögé ültette a lovára Kálmost, és felkerekedtek az erdő-mélyi sötétségfejedelmet legyőzni. A hatalmas csata azonban majdnem Mákony javára dőlt el. Ám ekkor váratlan a sötétek seregére ereszkedett a fémpikkelyű sárkány, Lángfog.

A tűzokádó ígéretét valóra váltani jött, mert amikor emberöltőkkel korábban Demjén lovag megkímélte az életét, megfogadta, ha a sors úgy hozza, viszonozza jóakarója kegyességét. Lánglehelete elől nem menekedtek az ádáz agyaras és szárnyas fenevadak – egyedül Mákony tudott a harcmező menti Fátyol-barlangba inalni.

Demjén lovag Lángfog hátán a koboldkirállyal utána iramodott. Mákony egyre csak hátrált a barlang aljába. Egészen elfeledte, hogy egykoron ide vetette Illangót, a gyors lábú tündért, hogy a fények eltűnjenek a világból. De Illangó szívében a remény fényét hordozta, amely most újra felragyogott. Mákonyt egyszerre érte a sárkány tüze és a tündér ragyogása – a kettős sugár hamuvá porlasztotta. Demjén leszállt Lángfog nyergéből, és óriás pallosát a hamuba vágta. Zuhatagként tört elő a víz, amely lassan emelkedett a barlangban.

Kálmos kobold belehajította az Akaratok Könyvét, hogy felszínen járó soha többé ne tudja megkaparintani. Illangó édes varázzsal békítette a hullámokat. Lángfog sárkányi mágiával erősítette a vizet, hogy őrizze a titkokat. Ehhez erőt Demjén lovag óriás pallosa adott.

A gonosz mágust elfelejtette mindenki. S a jó királyra, a vitézre, a tündérre, a sárkányra és a koboldra is csak a Fátyol-barlang emlékszik. Titkukat őrzi a víz – amelyet most mindenkivel megosztanak.

KATTINTSON IDE A NYITVATARTÁS ÉS ÁRAK ELLENŐRZÉSÉHEZ